Servidor multimèdia I: Plex i Jellyfin (+ instal·lació de Plex)

Com hem explicat al primer post d’aquest grup de publicacions, l’objectiu final de tot això és tenir un servidor multimèdia amb descàrregues automatitzades del nostre contingut preferit. Aquesta és la primera publicació que tractarà del més bàsic: el servidor multimèdia com a tal. En aquesta publicació instal·larem dos programes amb aquesta funció: Plex i Jellyfin, i n’explicarem quatre coses perquè si voleu triar, pogueu fer-vos una petita opinió. Sense més preàmbuls, comencem.

Són dos programes amb funcions similars, que són:

  • Detectar el teu contingut que tinguis dins els directoris que li especifiquis.
  • Agafar-ne la metadata correcta (a l’hora de mostrar-lo dins l’aplicació, no la modifica).
  • Permetre organitzar el teu contingut.
  • Reproduir el contingut.

I si tenen les mateixes funcions, perquè els instal·lo els dos? Perquè tenen petites diferències que fan que per segons què em decanti per un o per l’altre. A més, si un servei cau per algun error tinc l’altre com a “backup”.

Diferències entre Plex i Jellyfin:

  • Negoci Jellyfin és codi obert i totalment gratuït. Plex és un software propietari. També és gratuït i disposa d’una subscripció de pagament per tenir més funcions.

  • Privacitat Jellyfin no recull dades. Plex si que recull dades d’ús dels usuaris.

  • Compatibilitat Els dos tenen molt bona compatibilitat amb tota mena de dispositius (PC, tablet, TV, mòbil,…) però pot ser que algunes aplicacions de Jellyfin no siguin oficials per algunes plataformes.

  • Altres Una cosa que si que volia mencionar era la gestió de la música, ja que per mi és molt important i a nivell usuari m’he topat amb alguns detalls per pulir. Jellyfin a l’hora d’identificar la música es basa en una estructura de directoris com la següent:

    • Artista
      • Àlbum
        • Cançons
      • Àlbum
        • Cançons

    Si no ho tens així, no sabrà quins àlbums tens i no ho tindràs ben ordenat. I això si no tens la música organitzada en carpetes pot ser molest. Tot i això, té fàcil solució, fer-se un script senzill.

    Plex si que agafa bé les metadades de les cançons encara que estiguin totes dins el mateix directori, però no agafa tan bé les cançons amb varis artistes. Si una cançó és una col·laboració, potser agafarà l’autor com si fossin els varis artistes, potser ho detecta bé o potser no i queden noms estranys dins la teva col·lecció. Això Jellyfin si que ho fa bé, ja que si detecta diferents artistes els posa separats i a l’apartat d’artistes t’apareixen amb les cançons on han col·laborat.

Figure 1: Imatge de Plex

Figure 1: Imatge de Plex

Com vaig mencionar a la publicació anterior, farem servir docker compose. Per instal·lar-lo, podem seguir-ne la documentació oficial. Docker compose funciona amb arxius de text yaml. Per instal·lar Plex, crearem l’arxiu docker-compose.yaml amb el següent contingut:

docker-compose.yaml

version: '3'

services:
  plex:
    image: lscr.io/linuxserver/plex:latest  #imatge que farem servir
    container_name: plex
    network_mode: host
    environment:
      - PUID=1000 #UID de l'usuari amb el que s'executarà
      - PGID=1000 #GID del grup amb el que s'executarà
      - TZ=Etc/UTC+1
      - VERSION=docker
      - PLEX_CLAIM= #opcional
    volumes:
      - /plex/config:/config
      - /media/musica:/musica
      - /media/series:/series    #rutes dels directoris que utilitzarem
      - /media/pelis:/pelis
    restart: unless-stopped

Un cop tenim l’arxiu, dins el directori on es troba fem:

bash

docker compose up -d

Ara tindrem Plex iniciat. Ens dirigirem a través d’un navegador a la IP del servidor amb el port 32400 i /web (IP:32400/web) i ens mostrarà el següent:

Figure 2: Instal·lació de Plex

Figure 2: Instal·lació de Plex

Donarem nom al nostre servidor i donarem accés des de fora (si volem).

Figure 3: Configuració inicial de Plex

Figure 3: Configuració inicial de Plex

Afegim les biblioteques.

Figure 4: Afegir biblioteques

Figure 4: Afegir biblioteques

I ja tenim el nostre Plex llest, només hem d’afegir el nostre contingut als directoris i refrescar-ho des de Plex perquè sàpiga el que hi tenim.

Plex, com ja he aclarat, té una gran compatibilitat i té aplicacions per pràcticament qualsevol dispositiu. Sempre recomano baixar les versions oficials i, per Android en tenen una exclusiva per la música que personalment m’agrada molt. S’anomena Plexamp i, si bé té algunes limitacions si no ets usuari de pagament, està ben feta i crec que dona una molt bona experiència d’usuari.

Com que ha quedat un post prou gros (pel que ocupen les imatges sobretot), deixaré la instal·lació de Jellyfin al següent post. Ens veiem!