Treballar des de la CLI (Linux)
Introducció
En aquest breu post mostrarem diferents comandes bàsiques per poder sobreviure en un sistema Linux sense deixar la CLI.
Com la resta de posts d’aquesta sèrie, seguirem el temari de LPIC, pel que aquest post no serà gaire extens però si que dona una bona base per iniciar-te en el món de la terminal.
Comandes bàsiques
Per saber en quin directori estem, escriurem pwd.
Si volem crear un arxiu sense contingut, ho farem amb la comanda touch NOMARXIU.
Si volem mostrar els arxius dins un directori, utilitzarem ls RUTA/AL/DIRECTORI (si fem ls sense paràmetres llistarà els arxius del directori on ens trobem).
Obtenir informació del sistema
Per saber el número de llançament de la nostra distribució i la versió del kernel, farem uname -a. Si només volem saber la versió del kernel que tenim, farem uname -r.
Obtenir informació de les comandes
Per obtenir informació sobre una comanda (què fa, opcions, descripció, llicències,…) utilitzarem la comanda man seguida de la comanda que volem conèixer:
$ man cat
Si no coneixem del tot una comanda, podem utilitzar apropos per buscar a través de noms i descripcions de la pàgina del manual (man).
Per exemple, si no recordem que uname és una comanda que mostrarà informació sobre el kernel, podem fer:
$ apropos kernel
Una utilitat per obtenir informació sobre les comandes és type, que mostrarà la ruta absoluta de les comandes o indicarà si són alies:
$ type cat which ip
cat is an alias for bat
which is a shell builtin
ip is /usr/bin/ip
Les comandes també poden ser “hashed”, que vol dir que han estat afegides a una taula per fer el sistema més eficient i que la comanda sigui més accessible.
Una comanda semblant és which, que mostra la ruta absoluta de les comandes. El seu ús és com el de type (which COMANDA).
Utilitzant l’historial de comandes
Amb la comanda history podem veure l’historial. A més, l’arxiu .bash_history (es dirà diferent segons la shell que utilitzis, com .zsh_history) també emmagatzema les comandes executades. Les comandes més recents pot ser que no surtin a l’arxiu de l’historial .bash_history, ja que s’hi escriuen al sortir de la sessió.
I fins aquí el post d’avui. Si t’ha semblat útil pots deixar un comentari i compartir-lo. Ens veiem al següent!